459

Низька швидкість по Wi-Fi. 9 причин через що може губитися швидкість.

1. Кількість мереж в будинку.
У більшості випадків величезна кількість бездротових мереж в багатоквартирних будинках є винуватцями низькій швидкості. При налаштуванні роутера кожен хоче отримувати максимум з характеристик пристрою, тому сигнали домашніх Wi-Fi мереж часто заважають один одному. Коли на каналах працює величезна кількість мереж, це урізує швидкість і практично унеможливлює підбір вільного каналу.

2. Маршрутизатор він же роутер.
Обраний вами роутер в ряді випадків може фізично не підтримувати обрану вами швидкість і не завжди варто буквально розуміти цифри зазначені на коробці роутера, а тим більше словами співробітника магазина де ви купили роутер. Також роутер може бути некоректно налаштований (ви могли вибрати сильно завантажений канал або стандарт мовлення) або ви просто розташували роутер не в найкращому місці.
Раніше ми вже писали про відсоток втрат сигналу, прочитати цю статтю можна тут.

Часто ми не помічаємо кількість підключених пристроїв до Wi-Fi до тих пір, поки одна з них не почне завантажувати важкий файл. Тоді всі ваші пристрої відчують втрату швидкості. Внутрішньо-мережевий трафік також впливає на швидкість. Наприклад ви організували підключення до роутера зовнішніх накопичувачів і користуєтеся їм для завантаження даних. Також підключений реєстратор відеоспостереження споживає великий обсяг трафіку і значно завантажує канал.
У момент коли ви завантажуєте дані зростає навантаження на процесор роутера і це вносить свою лепту в радіомовлення вашого маршрутизатора.

3. Обладнання у приймальні боку.
Мережева карта або Wi-Fi адаптер повинні працювати на тих же стандартах, що і ваш роутер.
Так само бажано своєчасне оновлення драйверів на ваших пристроях.

4. Проблема з ПО
Забувши закрити Torrent або ігровий сервіс, а так само синхронізація гугл.діска і багато інших програм можуть віднімати більшу частину вашої швидкості. Також не забудьте про віруси, які не складно підхопити в мережі Інтернет.

5. Програми перегляду
Рекомендовано проводити виміри швидкості в різних браузерах оскільки більшість сучасних веб-майданчиків і сайтів задіють значну кількість ресурсу процесора вашого пристрою.

6. Антивірус
Програма, яка захищає ваш комп’ютер і ваші дані в ньому також значно може урізати швидкість. Через антивірус проходять абсолютно всі пакети даних, які ви завантажуєте. Якщо на вашому комп’ютері встановлена ​​операційна система Windows, то немає необхідності використовувати додаткові антивірусні програми. Вбудований захисник Windows справляється з більшістю відомих в даний момент вірусів і шкідливих програм.

7. Сервер до якого йде звернення.
Часто тривалу завантаження сторінок пов’язують з застарілим комп’ютером, але часто це буває не так. Буває так, що звернення до певного сервера на якому розташований ресур набагато довше, ніж на інші сайти, пов’язано це з тим, що на нього йде велика кількість запитів і він не встигає коректно відпрацювати кожен з них. Наприклад, в пікові години навантаження часто «підвисають» різні безкоштовні онлайн-кінотеатри та інші «піратські» ресурси в зв’язку з великою кількістю користувачів у вечірні години та у вихідні дні. Як правило, офіційні сервіси, зокрема Omega TV, не схильні до таких впливів і працюють стабільно, незалежно від часу доби і кількості користувачів.

Чим більше відстань до сервера, тим вище буде час відповіді на ваш запит. Також необхідно враховувати, що шлях до необхідного сервера може проходити через проміжні точки.

8. Кількість пристроїв у вашій домашній мережі та сервіси, які вони використовують.
Останнім часом значно збільшується кількість абонентських пристроїв в домашній мережі: комп’ютери, ігрові та мультимедійні приставки, Smart TV, планшети, смартфони, системи відеоспостереження, сигналізації, системи «розумного будинку», «розумна» побутова техніка. Всі ці пристрої споживають якусь кількість трафіку і можуть в значній мірі «гальмувати» або повністю блокувати доступ до інтернету іншим пристроям, віднімаючи весь канал зв’язку під свої потреби. Наприклад перегляд Full HD відео вимагає канал 12-15 Мбіт / с, а перегляд 4К відео — вже 25 Мбіт / с. Відповідно, якщо у вас підключений тариф Silver 50 Мбіт / с, то перегляд 4К відео одночасно на двох пристроях вже може бути не комфортним (подвисания, подгрузка, «розсипання» картинки). Тому в даному випадку рішення може бути замовлення більше швидкісного тарифу від вашого оператора.

9. Другорядні фактори
У зв’язку з блокуванням певних ресурсів з території України багато користувачів стали використовувати VPN-сервіси, але не кожен розуміє що запит може проходити через кілька країн. Після відвідин заблокованих ресурсів не забувайте відключати VPN, так як VPN сервіс значно уповільнює швидкість роботи Інтернет з’єднання. застарілий комп’ютер, перевищення довжини кабелю, неправильна обжимка кабелю входить в роутер або комп’ютер.

 

Читайте також: «Перезавантаження роутера. Навіщо і як часто?»