1

Можливо, ви часто стикалися з ситуацією, коли сторінка ресурсу відкривається довше, ніж кипить чайник на кухні. У цій статті ми постараємося розібратися, як правильно виконати тест доступності вузлів, щоб розібратися в чому проблема тривалого завантаження.

З чого почати?

Для початку треба розуміти, як ми перевірятимемо необхідний для нас ресурс.
Щоб виконати діагностику проблеми з’єднання з інтернетом, ми використовуватимемо спеціальні команди у командному рядку (CMD):

— Пінг – ця команда найчастіше використовується для перевірки працездатності та діагностики з’єднання TCP/IP. Команда PING відправляє пакети на вибрану вами адресу та визначає доступ до ресурсу.
— Tracert (трасування) – дана команда дозволяє відстежувати шлях передачі. Трасування дозволяє дізнатися маршрут даних та їх зупинок. Мета трасування – виявити де на маршруті відбувається втрата пакетів.

Як запустити пінгування та трасування сайту?

Для виконання «пінгування» адреси в Інтернеті вам необхідно:
1. Відкрити командний рядок. Можна комбінацією клавіш Win+R або відкрити меню «Пуск», у пошуку написати «Виконати», у вікні, що відкриється вказати команду «cmd» та натиснути на «ок».
2. У новому вікні, що відкрилося, написати команду ping і адресу сайту, який ви хочете пропінгувати. Наприклад: ping zastava.net.ua чи ping google.com.
3. Натисніть клавішу Enter і почнеться виконання команди Ping. Виконанням команди —  є відправлення пакетів і отримання даних від пінгуемого ресурсу. Якщо з ресурсом все гаразд, то ви отримаєте відповідь у вигляді кількості надісланих та отриманих пакетів, а також кількості втрат.
4. Щоб завершити пінгування, виконайте команду на клавіатурі Ctr+C.

Якщо в результаті виконання пінгування пакети не приймаються, то з великою ймовірністю вузол може бути недоступний або на ньому відключено функцію виконання відповідей на Ping-запити.

Трасування (TRACERT)

Команда трасування виконується так само просто, як і пінг. Для цього вам необхідно набрати команду tracert і вказати ip-адресу або доменне ім’я сервера до якого ви звертаєтеся.
У результаті вам відобразиться шлях відправлених пакетів і час відгуку від кожної з проміжних адрес. Якщо всі пакети пройшли кожен вузол без проблем, неполадок немає і ресурс працює коректно. Якщо при передачі з’являється проблеми, то на трасуванні ви зможете дізнатися на якому проміжку шляху виникла проблема.